Seneste nyheder

Hjertesvigt opdages ofte for sent

hjertesvigtsprobleme

Privat sygeplejerske Maria Dragsbæk Feldt mener, at du kan leve længere med hjertesvigtsproblemer, hvis de gør noget ved dem tidligt

Du føler dig måske lidt træt og får hurtigt åndenød. Men du skyder skylden på, at du arbejder for meget. Indtil den dag, hvor du falder sammen ved frokostbordet.

Hjertesvigtsproblemer starter ofte småt og vokser sig stort. Hvis der var blevet gjort noget før, så kunne det være klaret relativt nemt

Maria har været sygeplejerske i 12 år, bl.a. kardiologisk sygeplejerske på Frederikssund og Roskilde hospital. I dag er hun privat sygeplejerske hos Privat Sygeplejerske ApS og personlig træner for bl.a. hjertesvigtspatienter

Forskel på symptomer hos mænd og kvinder

De første symptomer på hjertesvigt er ofte vejrtrækningsproblemer, åndenød, smerter i brystet og kvalme. Men symptomerne kan være forskellige fra mænd til kvinder.

Det er typisk mænd, der ikke reagerer på åndenød og trykken for brystet. Men kvinder kan også have reaktioner som ondt i ryggen og smerter i brystet, som de ikke ser som hjertesvigt

Det kan f.eks. være tegn på en lille blodprop i hjertet – og som hurtig kunne have været klaret. Hvis den får lov til at udvikle sig, kan det føre til, at hjertets pumpefunktion bliver nedsat. Det er langt mere farligt. 

Hjertesvigts forskellige stadier

Maria Dragsbæk Feldt vil både kunne se om der er tale om hjertesvigt og hvor fremskredent det er.

”Jeg ser på, hvor meget det fylder i deres dagligdag og hvad de kan klare. Bliver de forpustet af at løbe, rejse sig fra sofaen eller sidde i sofaen?” siger Maria.

Det kan dog være svært selv at vurdere overgangen mellem de forskellige faser – og det er derfor altid bedst at få en læge eller sygeplejerske til kigge på det. Mange hjertesvigtspatienter lever heldigvis i længere tid, men flere ender med at dø af det. 

Hvad du selv kan gøre

Du kan selv kan gøre en del for at forebygge hjertesvigt og bedre leve med det, hvis du har fået det. Her hjælper træning og sund mad. Hvis du har hjerteproblemer, så kan kolesterol- og blodtrykssænkende samt blodfortyndende medicin gøre, at du undgår hjertekarsygdomme. 

Gode råd

Maria Dragsbæk Feldt har erfaring med, at du selv kan gøre en del for at forebygge hjertesvigt og bedre leve med det, hvis du har fået det. Her er Maria Feldts råd for, hvordan du selv kan hjælpe med til at forebygge hjertesvigt og bedre leve med det, hvis du har fået det.

       1.      Tal med en sundhedsfaglig person, hvis du får gentagne symptomer på hjertesvigt.

       2.      Træn jævnligt

       3.      Spis sund mad

       4.      Skab nogle gode søvnrytmer og rammer for din søvn

Du kan læse vores anden artikel og se videoen med Maria Dragsbæk Feldt, der fortæller om hjertesvigt, og hvad du kan gøre, hvis du lider af hjertesvigtsproblemer.

Læs også, hvordan Privat Sygeplejerske ApS kan hjælpe dig igennem dit sygdomsforløb, og hvilke forskellige sygeplejeydelser, vi tilbyder. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere