Seneste nyheder

’Det er en kæmpe sorg at miste evnen til at klare sig selv’

Mange terminalt syge personer kæmper med, at de mister kontrollen over deres liv. Det hjælper at få dem til at tale om det og lytte, mener palliativ sygeplejerske Martha Johansen

Du tror ikke, at det vil ramme dig, for du har altid været frisk og aktiv. Men som du bliver ældre, får du gradvis mindre energi og kan mindre. Du har måske også smerter, åndenød, hukommelsesbesvær og sværere ved at falde i søvn. Det påvirker din hverdag og forholdet til dine nære.

Martha Johansen, der har været sygeplejerske i 15 år, fortæller, at det for mange er en kæmpe sorg at miste evnen til at klare sig selv, når de bliver ældre.

For mange er det et rigtigt stort tab og en kæmpe sorg at miste evnen til at kunne gå en tur og tage sig af sig selv. Mange døjer også med smerter, angst og åndenød. De kan ikke være den de var en gang

Hun har udover sit job som palliativ sygeplejerske, erfaring med terminale- og palliative patienter som privat sygeplejerske hos Privat Sygeplejerske ApS.

Det påvirker også deres rolle i familien: ”De får nu en rolle som syg. Det kan have en stor betydning for familiedynamikken, særligt hvis det er en, der har haft en meget markant rolle i familien. Det giver en sorg over ikke at være den de har været,” siger Martha Johansen.

Hjælper at snakke om deres angst

Hendes erfaring er, at det er meget individuelt, om den enkelte reagerer med passivitet, afmagt eller vrede. Men langt de fleste ved godt, at det ikke bliver det samme igen.

 Det kan være gavnligt for nogle at snakke om deres angst, men jeg er nok uenig i, at de bare skal acceptere det. Her kan samtale og støtte hjælpe nogle til at erkende, at de skal dø. Andre vil aldrig nå til den erkendelse, og sådan må det gerne være,” siger Martha Johansen. Hun understreger, at hun som sygeplejerske ikke kan løse deres problemer.

 ”Det er deres nye vilkår. Jeg kan tale med dem om det og lytte til deres frustrationer om, hvorfor livet ikke blev som de troede. De troede måske, at de skulle bruge deres pensionstilværelse på at tage ud at rejse, men det kan de ikke, fordi de nu har en stor knude i brystet. Det kan skabe lindring tale om det,” siger Martha Johansen.

Nogle får en ro ved at erkende, at de ikke kan ændre på det. Men det er langt fra alle. For Martha Johansen er det vigtigst at vise dem, at de kan stole på hende. Derfor prøver hun at skabe et rum, hvor de føler sig trygge. Så kan de selv sætte ord på, hvad de tænker, og tale om deres følelser. 

Det handler ikke om at komme videre

Hvis patienten ikke har langt igen, vil meget af tiden blive brugt til at lindre dennes smerter og støtte de nærmeste pårørende. Det er vigtigt at møde de nærmeste, hvor de er lige nu samt skabe tillid og tryghed.

”Det handler ikke om at ’komme videre’. For de fleste kan ikke forestille sig at være uden deres mand eller kone, særligt når denne jo stadigvæk er der. I stedet prøver jeg at tale om det, der er der lige nu og forberede dem på det der kommer,” siger Martha Johansen.

Hun lytter til dem og spørger ind. Derved får hun en fornemmelse af, hvad de ved selv og hvad de i virkeligheden vil have svar på. Det er for eksempel ikke alle, der vil høre, hvornår deres far dør – heller ikke selv om de spørger. Desuden kan hun ikke kan give dem et præcist svar på det, da det kan være forskelligt fra person til person. 

Privat sygepleje kan give større tryghed

Martha Johansen mener, at døgnpleje med privat sygepleje kan give den terminalt syge mulighed for at blive i hjemmet.

Jeg kan som privat sygeplejerske være der, når patienten har brug for det. Det giver en kæmpe tryghed om smerter og angst, som man ikke kan få med den kommunal sygepleje

Hun er for eksempel 8-12 timer med patienten og afløses så af 1-2 andre sygeplejersker. Så dækker de hele døgnet i den sidste tid. Derimod kommer hjemmeplejen kun 1 ½ time hver 2.-4. uge. Det giver et helt andet kendskab og lydhørhed overfor patienten.

”Det giver rigtig meget tryghed at have de samme personer omkring sig, der har tid til en, særligt når man er meget syg. Så bliver der også plads til mere hyggesnak og at høre deres livshistorie samt dagligdags småting,” siger Martha Johansen.

Læs mere om Privat Sygeplejerske ApS’ tilbud til palliative patienter og hjemmehospice. Vi tilbyder hjælp fra vores privat sygeplejersker i Nordsjælland og resten af Danmark. 

Du kan også læse vores artikel med palliationssygeplejerske Diana, der fortæller om sit arbejde, og hvordan hun kan gøre en forskel for sine patienter.

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere