Seneste nyheder

Få ekstra hjælp under kræftforløbet

Privatsygeplejerske giver ekstra omsorg

En privatsygeplejerske kan hjælpe med til, at du lettere kommer igennem et kræftforløb.

Et kræftforløb er en lang, opslidende proces både fysisk og psykisk. Det kan du nok nikke genkendende til, hvis du enten selv har kræft eller kender nogen, som har det. Men det hjælper, hvis du kan få lidt mere sygepleje faglig hjælp.

”Chokket melder sig, når du får stillet diagnosen kræft og skal forholde dig til, hvad det betyder for dig. Når du så skal i gang med behandlingen, kan det være vanskeligt at forstå de lægelige forklaringer. Her kan en privatsygeplejerske hjælpe til,” siger Lone Andersen, der er privatsygeplejerske hos Privat Sygeplejerske ApS.

Hun har siden 1994 arbejdet som sygeplejerske med kræftpatienter både på hospitaler og hos Kræftens Bekæmpelse. 

En ekstra hånd under hele forløbet

Lone Andersen understreger, at behovet for støtte varierer fra person til person til person og fra familie til familie. Det afhænger f.eks. af om du er alene eller har et netværk. Desuden afhænger af din sygdom: Hvor syg du var, da du blev diagnosticeret; hvor du nu er henne i dit sygdomsforløb; og hvilke behandlingsmuligheder, der findes.

Men for alle vil det være en fordel at have en sygefaglig person på sin side.

 

”Det er oplagt at få hjælp i den sidste tid, men der er også brug for pleje og hjælp til det praktiske undervejs. Desuden har mange brug for hjælp til både psykisk at håndtere sygdommen,” siger Lone Andersen.

Koordinering af lægeaftaler

Som privatsygeplejerske kan hun give en ekstra hånd i forhold til sygepleje som håndtering af medicin og smertelindring.

 

Lone Andersen kan også hjælpe til at koordinere læge-, hospitals- og træningsaftaler og tage med til kontroller og screening. Hun kan også bedre spørge ind til de lægelige forklaringer og kender til sundhedssystemet. 

En ekstra hjælp til pårørende

Hvis du er pårørende til en kræftpatient, kan du imidlertid også have brug for lidt ekstra hjælp. For kræft påvirker som mange andre langvarige sygdomme hele familien.

 

”Som pårørende kan du også have brug for at slippe af med nogle af dine bekymringer. Det kan være, at du har behov for ikke at tænke på de praktiske ting eller ikke har det godt med den intime sygepleje i forhold til din mor eller far,” siger Lone Andersen. Her kan hun aflaste familien: ”I stedet har I tid og overskud til at nyde hinandens selskab, holde i hånd og sidde i solskinnet sammen,” siger Lone Andersen.

Binder familien sammen i den sidste tid

Når døden banker på, har mange især behov for den ekstra tid med familien. Det gælder både de dybe samtaler, men det kan også være, at der er nogle uforløste ting, som det er svært at få taget hul på. Her kan en privatsygeplejerske fungere som katalysator.

”Som privatsygeplejerske kan jeg hjælpe med at binde familien lidt mere sammen i den sidste tid. Jeg kan også hjælpe familiemedlemmerne med at få sagt de ting, som skal siges inden det er for sent,” siger Lone Andersen

I nogle familier er man også tilbageholdne med at tale om, hvad der skal ske, når den kræftramte dør – f.eks. i forhold til begravelse og testamente. Nogle gange taler om ikke om det, fordi man er bange for at gøre andre ked af det.

 

”Der kan opstå en følelse af ensomhed, hvis man i kærlighedens navn ikke taler om det. Her kan jeg hjælpe med til, at vi taler om det på en konstruktiv måde,” siger Lone Andersen.

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere